Het gaat beginnen

Het is inmiddels al weer maart. Gelukkig blijft het al weer wat langer licht. 11 april is de eerste officiële wedvlucht. Het wordt dus wel tijd om de duiven los te laten. Vooral in de weekenden moet er buiten gevlogen worden. Dat gebeurd nu ook, maar inmiddels heb ik ook al 2 minder. Roofvogels, het is een blijvend probleem. In het jonge duivenhok zit al een mooie groep jonge duiven. Onlangs aangevuld met 2 jonge duiven van Tinus Deuring uit Gasselternijeveen ( bon ) Er zitten nu nog een aantal oude duiven te broeden en die jonge duiven gaan weg op bonnen. Ook vindt er nog een duivenruil plaats met Comb. Espeldoorn-Dokter. Afgelopen zaterdag ben ik naar de beurs in Houten geweest. Erg gezellig. De nodige boodschappen gedaan en veel bekenden gezien en gesproken. Ook een jonge duif van Mark en Annette Espeldoorn-Dokter meegenomen. Een broer-zus van Annette 16-685. Goed voor meerdere kopprijzen in groot verband.
Aanstaande vrijdag is de ALV van de Afdeling, een week later de convoyeursdag van de Afdeling.
Iedereen veel succes met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen !!

jonge duiven 2020

De eerste maand van 2020 is ook al weer bijna voorbij. Over 10 weken hebben we de eerste africhtingsvlucht al.
De tijd vliegt en straks de duiven ook. Vandaag de oude duiven ( doffers ) naar buiten gehad, met het gevaar dat als er 1 gepakt wordt, je de eieren of jongen ook weg kan doen.. Inmiddels zijn de eerste jonge duiven geboren. Ook al kapotte eieren of jongen die plat gedrukt zijn. Het schijnt er allemaal bij te horen, maar k.. is het wel. Kan er moeilijk aan wennen. Verder is er op eigen hok weinig te melden. Ik voer ze nog 1 keer per dag. S’morgens heb ik geen lamp aan, alleen de middag/ avond even. Binnenkort zal het voeren in de ochtend wel moeten, maar dan hoop ik dat het licht is.
Klussen en Co. is klaar met het hok. Ook zijn er roosters gemaakt in de spoetniks. Geen natte voeten meer voor de duiven. Ik heb zelf opstapjes gekregen voor de duivenhokken ! De leeftijd gaat tellen… Ideaal is het wel !
Morgen is de ledenraad. Ben benieuwd naar de uitkomst, ik hoop in elk geval op een nationaal vliegprogramma. Gelijke kansen voor iedereen !!

Laatste dag van het jaar

Alweer de laatste dag van het jaar.
Wat gaat het snel. Inmiddels is klussen en co klaar met het duivenhok. Een prachtig resultaat

Nu is het aan mij om er kleur aan te brengen. Droog en warmer weer en dan ook nog vrij zijn…
Op het moment wordt er, met dank aan Marcel Heinen, gewerkt aan een update van mijn website. Stambomen worden toegevoegd en verwijderd. Prestaties toevoegen. Stukjes tekst uit het Spoor nav het grootmeesterschap Afdeling 10, worden ook geplaatst.
De duiven zijn inmiddels gekoppeld.
Binnenkort de eerste eieren.
Zal blij zijn als ze zitten te broeden.
De eerste dagen van het koppelen is aardig tijdrovend. Per broedbak los, maar sommigen vinden het moeilijk om maar 1 bak te hebben. Had eerst een aantal duiven vrij gekoppeld, maar dat was geen succes.
Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling en een goed begin van 2020.
Tot volgend jaar!!

Eind van het jaar


Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het duivenhok. Binnenkort is het weer zo goed als nieuw. Alleen nog ff met de kwast rond. Nu nog hopen op mooi droog weer. Echt een stukje vakwerk van Klussen en co. Ontzettend bedankt.
Binnenkort ga ik de duiven koppelen.
Normaal gesproken doe ik dit in januari, maar ik heb nu wat vrije dagen en dus wat meer tijd. De koppels staan op papier, maar dagelijks verandert er nog wel wat. Blijft een leuke puzzel.

Prijsuitreiking Afdeling en verenigingstentoonstelling

Onlangs hebben we de feestelijke prijsuitreiking van de Afdeling georganiseerd. Nieuwe opzet met speaker Jannes. Super gedaan. Verder nog een interview met Gerard Koopman en een mooie lezing van Willem Mulder.
Ook zijn de vrijwilligers in het zonnetje gezet !!
Een geslaagde middag / avond wat mij betreft. Jammer van de lage opkomst.
In de Afdeling 10 dit jaar 1e natour onaangewezen en 5e natour aangewezen.
2e natour hokkampioen en 4e duifkampioen. Een mooie afsluiter van het seizoen. Volgend jaar proberen het hele seizoen te knallen 😉
Afgelopen zaterdag de verenigingstentoonstelling gehad.
Tentoonstelling, verloting en bonnenverkoop leveren een mooie opbrengst op voor de clubkas.
Zaterdagmiddag zat ons clubgebouw vol.
Prima georganiseerd!! Ik had 6 duiven meegedaan. Hiervan hadden er 4 prijs.
1e kweekduivinnen oud
1e duivinnen oud
2e kweekdoffers oud
2e duivinnen jong
Dik tevreden mee!!

Binnenkort wordt mijn hok opgeknapt.
Achterstallig onderhoud zal ik maar zeggen….

Versterkingen

Versterkingen erbij,tenminste dat is de hoop. Het blijft afwachten. Geen garantie, maar wel duiven uit toppers en / of bewezen kweekduiven.
Van de Comb. Ottens uit Rolde heb ik 2 laatjes gekregen uit echte vitesse / midfond toppers. O.a. een jong uit de 16-597
Dit jaar de 5e beste midfond duif van Nederland. Daarnaast nog 1 uit een echte kampioen met vele kopprijzen!
Ook zijn er 2 duiven uit Ter Apel verhuist naar Ekehaar! Voor de kweek, gekregen van Mark en Annette Espeldoorn-Dokter, broer / zus van “Annette”
Deze “Annette” in 2016 als jonge duif gekregen, heeft vele kopprijzen gewonnen waaronder een eerste van het gehele concours! Helaas ben ik deze duif verspeeld.
Matty Lippets uit Smilde bracht mij ook 2 laatjes uit zijn beste vliegduif !
Bij Theo Pander uit Joure heb ik een duif aangeschaft. Een prachtige duivin uit Alwin (Crans Den Helder) x mrs Joure ( Koelma )
Hopelijk blijkt later dat het echte versterkingen zijn geweest. Ik heb er alle vertrouwen in !!

Het stille seizoen

Op veler verzoek even een kleine update over het wel en wee van de duiven.
Momenteel 1x per dag voer en toch maar niet meer naar buiten met de duiven. Ze worden behoorlijk kaal en de roofvogels vliegen hier dagelijks wel hun rondjes. Ze moeten ergens anders hun eten maar ophalen. Ook wordt het nu lastig met de tijd. Het duurt niet lang dan is het donker voor en na het werk.
Over eerlijk spel gesproken, gaat dat alleen over het aantal duiven of ook over de hoeveelheid vrije tijd welke je aan je duiven kan besteden…
Binnenkort meer nieuws over de bijgehaalde versterkingen en de eenhoksrace in Tsjechie

Laatste vluchten seizoen 2019

Het zit erop. Afgelopen donderdag 12 jonge duiven ingekorfd voor de laatste jonge duivenvlucht vanuit Rethel. 412 km naar Ekehaar.
Afgelopen vrijdag 10 duiven ( 9 duivinnen en 1 doffer )ingekorfd voor de laatste natourvlucht vanuit Dreis Bruck. 299 km naar Ekehaar.
De weersverwachting was goed, prachtig duivenweer. Een variabele wind, wel meest oost. Helaas waren er problemen met Friesland, Dreis Bruck was een gezamenlijke vlucht met Friesland, maar de chauffeur kon de goede lossingsplaats niet vinden. Zaterdagochtend mocht er niet gereden worden en dus geen gezamenlijke vlucht. Enorm jammer. Uiteindelijk zijn onze natourduiven om 10.05 uur gelost en de jonge duiven in Rethel om 9 uur.
Op een gegeven moment komt er heel hoog een duif aanvliegen, had totaal geen haast en zat behoorlijk hoog. Geklokt om 13.49 uur ( 1329 mpm )
Om 13.51 uur mijn 2e. Om 14.06 uur mijn 6e, deze duiven hebben prijs in het rayon. Mijn 7e om 14.17 uur heeft ook nog prijs in de vereniging.
Dan is het wachten op Rethel. De Friese duiven gaan behoorlijk sneller, waarschijnlijk door de oosten wind. In het noorden van de afdeling duurt het ook wat langer dat er meldingen komen. Uiteindelijk valt er bij mij een duif om 14.57 uur ( 1154 mpm ) Het is weer de 19-929 gekregen van de comb. Espeldoorn-Dokter. Dan moet ik ongeveer een half uur wachten op mijn 2e duif. Dit duurt te lang en dus maar 1 prijsje in vereniging en rayon.
De uitslagen:
Dreis Bruck in vereniging 365 duiven 3,4,11,15 etc. 7 vd 10 Rayon 2 8,11 etc. 6vd 10
Jaap Louwes wint de laatste natourvlucht. Van harte gefeliciteerd.
Uiteindelijk in het kampioenschap Natour 1e onaangewezen en aangewezen + de duifkampioen.
Rethel in vereniging 229 duiven 8e 1 vd 12 Rayon 2 35 1vd 12
Jan Jansma uit Smilde wint de laatste jonge duivenvlucht. Van harte gefeliciteerd.

Op maandagavond blijkt dat deze resultaten op de natour goed zijn voor het kampioenschap in de Afdeling 10 !!
1e Onaangewezen Natour Afdeling 10
5e aangewezen en 4e en 14 duifkampioen Natour.
Een heel mooi resultaat, alleen ik baal nog enorm, tot op heden is de 17-514 ( Annette 2.0 ) nog niet terug van Dreis Bruck. Een enorme tegenvaller.
Deze duivin won dit jaar o.a. 2x een eerste op Kalkar en een 3e op Sens. Vorig jaar de laatste week van het seizoen mijn beste duivin verspeeld en nu dit jaar deze duivin….

Onderstaand de stamboom van mijn eerste duif op Dreis Bruck

Grootmeester Afdeling 10 Bierges

Afgelopen vrijdag 20 duiven ingekorfd voor de natourvlucht vanuit Bierges. 13 duivinnen, 2 doffers en 5 jonge duiven.
Dreis Bruck stond op het programma, maar vanwege de slechte weersvoorspelling in Duitsland heeft het bestuur besloten om naar Bierges te gaan. Friesland stond daar ook en op zaterdagochtend zijn de duiven daar om 9 uur losgelaten met een hoofdzakelijk westen wind, later draaiend naar W-NW. Een afstand voor mij van 282 km. Het was wel zeker dat de duiven niet droog over zouden komen. Dat is uitgekomen, sommige duiven waren kletsnat. Buien en onweer heeft het verloop zeker beïnvloed. Om 12.23.05 klok ik mijn eerste duif. 1391 mpm. Een duivin gekregen van de Comb. Espeldoorn-Dokter. Wederom dus een duif gekregen van deze combinatie als eerste op het hok. Wat heb ik al een goede duiven van hun gekregen. Werkelijk geweldig. Elk jaar ruilen we duiven. Heb zaterdag direct maar even met Mark gebeld en ook volgend jaar gaan we weer ruilen !! Dan moet ik 6 minuten wachten op mijn 2e duif en daarna weer even wachten op nr. 3 en 4. Om 13.02 uur heb ik er 17 terug en deze hebben allemaal prijs in vereniging en rayon. Om 14 uur heb ik alles terug.
In de vereniging begin ik op de 2e en 7e plaats tegen 531 duiven.
In rayon 2 2,12,21,25 etc. tegen 2007 duiven
In het gehele noorden tegen 6278 duiven een 13e plaats.
De Combinatie Ottens wint deze vlucht, van harte gefeliciteerd hiermee !
Al met al super tevreden en op maandagavond had ik een gemiste oproep van het Spoor der Kampioenen. Altijd een goed teken als het Spoor belt. En jawel afgelopen zaterdag was ik Grootmeester van Afdeling 10 op deze vlucht. Een mooi resultaat !!
Ik weet heel goed dat het “maar” natour is, met veel kale zomerjongen, maar er doen ook nog wel liefhebbers mee die er ook echt voor gaan.
Komende zaterdag de laatste vluchten. Jong donderdag inkorven voor Rethel en natour vrijdag inkorven voor Dreis Bruck.
Allemaal succes.

Mooie resultaten op Weert en Chalons

Inmiddels is het al weer zaterdag, toch nog maar even een verslagje van vorige week.
Een natourvlucht vanuit Weert en jonge duiven vanuit Chalons en Champagne. Deze plaats is iets veranderd, Courtisols, andere coördinaten, zelfde gemeente. NPO / compuclub heeft het lossingsstation niet gewijzigd. Het maakt ook niet uit.
Op donderdagavond 16 jonge duiven ingekorfd met niet al te veel vertrouwen. De meeste jonge duiven hadden die week ervoor stil gezeten ivm vakantie ( niet ingekorfd op Venlo ) Zelf heb ik de duiven nog wel weggebracht. Hopen was op een vroege.
Op vrijdagavond 19 duiven ingekorfd op de natourvlucht. Een eiergala in het hok. Duivinnen hadden net gelegd of moesten leggen. Geen ideale situatie.
Weert is zaterdag gelost om 9 uur met een zuidoosten wind, in Frankrijk de jonge duiven om 8.30 uur.
Om 11.15 uur wordt mijn eerste duif geklokt. 1478 mpm. Een doffer op een groot jong. 2 minuten later valt de 2e. Een duivin op klein jong.
3e duif weer een doffer ( van de 4 ). Mijn 4e is een duivin in het jonge duivenhok op eieren en zo blijkt, als duivinnen net gelegd hebben of moeten leggen, is het geen ideale stand voor kopprijzen….
De resultaten in de vereniging:
tegen 523 duiven 1,2,3,9 etc. 14 prijzen van de 19
in rayon 2 1,5,8 13 prijzen
in rayon 1 t/m 4 een 8e prijs tegen 7616 duiven
Dan de jonge duiven. Deze gingen behoorlijk sneller dan ik in eerste instantie had verwacht. Het verloop was pittig. Grote gaten bij veel liefhebbers.
Om 13.44 uur klok ik mijn eerste duif.1479 mpm. Een duif gekregen van de Comb. Espeldoorn-Dokter uit Ter Apel. De hoop komt uit, een mooie vroege duif blijkt later. 2e in de vereniging achter Wessel Regtop, van harte gefeliciteerd Wessel. In rayon 2 4e tegen 490 duiven en in het noorden van de Afdeling een 7e plaats tegen 1368 duiven. Grote gaten inderdaad. Bijna een half uur wachten op nummer 2, maar was allang blij dat ik er 1 had…
De resultaten in de vereniging 2,27 met 4 prijzen van de 16. Het ging moeizaam, maar uiteindelijk wel alles thuis.
Hieronder nog de stamboom van mijn eerste duif van Weert

Hopelijk straks een vlucht vanuit Bierges. Allemaal succes. Ik zal wat sneller zijn met het verslag…