December

Onlangs ( 24 november ) heb ik er een jaartje bijgekregen.. het  gaat (te) snel

Het is nu niet een tijd om het groots te vieren.

Die dag helemaal niet, want dochter had positief getest op corona.  Allemaal dus in quarantaine.  Gelukkig vielen de klachten mee en zijn we weer aan het werk en naar school.

 

Ik had ze al op het hok, maar voor mijn 50ste verjaardag heb ik 2 prachtige zomerjongen (zusjes) gekregen van Mark en Annette Espeldoorn.

Ze komen uit 2 rechtstreekse Gerard Koopman duiven. De stambomen staan op deze site. 21-446 en 447

Een prachtig gebaar van hun !!

 

Inmiddels is mijn nieuwe aankoop ook in Ekehaar.

Een mooie jonge doffer. Zie hieronder de stamboom. De stamboom zal ook worden toegevoegd door Marcel Heinen. Na het aanleveren van stambomen , foto’s etc plaatst hij dit voor mij, in ruil daarvoor gaan er elk jaar een paar jonge duiven naar zijn vader in Aalten.

 

Dan nog een beetje reclame maken voor mijn vereniging De Luchtbode in Assen.

Op duiven.net prachtige bonnen te koop.

Uiteraard ook een bon van mij.

Ook heb ik PV Hoogeveen een bon geschonken, deze staat nu ook op duiven.net.

Eind november

De tijd vliegt, inmiddels is het alweer 20 november. Vorige week vrijdag de ALV van de Afdeling 10 gehad. Een prima vergadering. De nieuwe rayonindeling is een feit. Op de Vitesse jong en oud en natour krijgen we 4 rayons naast elkaar en op de midfond en fond 3 rayons naast elkaar.
We gaan het zien hoe dit uitpakt in 2022.

Vorige week zaterdag met Mark Espeldoorn naar Asten geweest. Een bezoek gebracht aan de Golden Ten georganiseerd door De Duif. Van 19 topliefhebbers uit Belgie en Nederland zaten er 4 duiven uit hun allerbeste duiven.  Er was veel belangstelling voor, veel duivenmakelaars etc. waren aanwezig. Er werd veel gebeld en geboden. De duurste duif bracht zaterdag € 66000 op. Hier komt nog 20% opcenten overheen. Veel geld dus en voor de gewone duivenmelker niet op te brengen. Toch wel een keer leuk om mee te maken. Het was wel een lange zit. De verkoop begon om 14 uur en duurde tot 18 uur, daarna heerlijk gegeten en weer naar het noorden gereden. Een leuke, gezellige dag gehad.

Gisteren nog een aankoop gedaan op duiven.net. Van vaderskant lijn Harry en van moederskant G. Koopman. Binnenkort ophalen of met een koeriersdienst op laten halen. Zodra ik de duif heb, zal ik hier de stamboom laten zien en toevoegen aan het kopje kwekers. Dit is ook mijn laatste aankoop voor seizoen 2022. Waarschijnlijk ga ik de kweekduiven in december koppelen om zo toch wat meer jonge duiven uit mijn kwekers te krijgen.

 

 

Fondclub

Afgelopen zaterdag was de feestavond van de Noordelijke fondclub.  Er mag weer wat georganiseerd worden en met de corona check app richting Grolloo gegaan. De zaal was niet volledig gevuld.

Zeg het maar wat de reden is. Misschien wist niet iedereen het, er zijn geen uitnodigingen verstuurd.

Niet iedereen zal gevaccineerd zijn en er zullen mensen zijn die toch nog huiverig zijn voor corona.

Veel prijswinnaars ontbraken en dat is toch wel jammer voor de organisatie.

Een avond met een hapje en een drankje, muziek, prijsuitreikingen en een verloting. Voor 0.00 uur was alles achter de rug.

Zelf had ik een diploma voor de 8e onaangewezen jong, rayon 1 en een voerbon van € 75. Ook met de verloting een paar prijsjes. Een leuke, gezellige avond, prima georganiseerd door het bestuur van de fondclub.

Oktober

Jawel, inmiddels is het alweer oktober. Het seizoen  zit er op en de zaterdagen worden nu ingevuld met het volleybal van de meiden.  Aanstaande zaterdag is  military in Boekelo. Dan dus een dagje paardensport.

De jonge duiven hadden hun laatste vlucht vanuit Chalons en Champagne,  465 km in rechte lijn naar Ekehaar. Gelost om 10 uur. De duiven hebben behoorlijk wat buien gehad, ook tijdens het opwachten, was het niet droog. Niks aan zulke vluchten,  maar het is niet anders.

Op een gegeven moment komt er een duif aan, totaal geen haast en bleef vliegen,  totdat nummer 2 eraan komt en wel direct naar binnen wil. 2 duiven geklokt om 14.45 uur. 1348 mpm . Mijn eerste komt uit een doffer van Appie Dunnink ( Hak) x een dochter van Texel x Big Star.. Mijn 2e uit 2 GPS duiven, soort Maarten Huijsmans.

Het wordt in vereniging 6,7 etc met 8 prijzen van de 20.

In rayon 2 met maar 415 duiven, 21 en 22

7 vd 20

Op dezelfde dag hadden we Tongeren als natourvlucht. 251 km naar Ekehaar

25 duiven ingekorfd en zijn pas gelost om 13.10 uur.

Om 15.55 uur klok in mijn eerste duif. De 035 vliegt in de vereniging een eerste prijs en is  in het rayon 2e tegen 1248 duiven. Verder nog 11, 15, 16 met 18 vd 25 in de prijzen. In de vereniging 5 bij de eerste 10. Een prima resultaat.  Op naar de afsluiter vanaf Burdinne. Het vertrouwen werd wel wat minder, gezien de neststanden. Grote jongen en een aantal duivinnen had alweer gelegd. 20 duiven ingekorfd voor de laatste natourvlucht.  Burdinne gelost om 12.15 uur met een variabele oosten wind. Om 16.10 uur klok ik de 929, een rechtstreekse Espeldoorn-Dokter duif. Deze keer als eerst getekende en hij zit mooi vroeg. 3 minuten later m’n 2e en minuut later nummer 3, ook een rechtstreekse Espeldoorn-Dokter duif. TOP duiven heb ik van deze combinatie op de hokken !

Eindresultaat In vereniging : 2,6,7 etc met 14 vd 20 in de prijzen. In het rayon is het ook 2,6,7 tegen 1120 duiven. Al met al een prima laatste vlucht. In de vereniging 1e natour en 1e natour aangewezen.

In rayon 2 1e natour, 2e aangewezen

Afdeling 10 2e natour en 9e natour aangewezen.

De rui is inmiddels volop aan de gang. 1x per dag krijgen ze eten en af en toe mogen ze de vleugels ff strekken.

September

En dan is het alweer september. Wekelijks een stukje tekst plaatsen, valt tegen. Lukt nog niet echt.

Morgenavond alweer inkorven voor de laatste jonge duivenvlucht. Chalons en Champagne staat op het programma. 472 km voor de junioren.

Inmiddels hebben ze op 21 augustus Echternach gevlogen  350 km in rechte lijn naar Ekehaar.

In de vereniging werd het o.a. 2,4,5,6 tegen 327 duiven.

8 prijzen  vd 27. In rayon 2 een 4e plaats.

Een jonge duif uit 2 aangekochte GPS duiven,  soort Maarten Huijsmans.

Tegelijk werd de eerste natour vlucht vervlogen.

Enschede , lossing alleen noordgedeelte Afdeling 10

80 km. Mijn eerste duif is 8e geworden in de vereniging. Totaal 559 duiven. 16 prijzen vd 20.

In rayon 2 beginnend met een 30e plaats. Toch wel iets tegenvallend met hoofdzakelijk oude duiven.

Een week later hadden we Gennep en Reims op het programma. Er stond een behoorlijke noorden wind. Op voorhand was bekend dat het een pittige vlucht zal worden. Vanwege de weersvoorspelling werd het een totale lossing vd natour Afdeling 10 ipv noord en zuid apart. Kalkar stond voor noord op het programma. Gelost om 8.30 uur duurde het heel lang voordat de eerste duiven gemeld werden. Wind en buien zullen dit veroorzaakt hebben. In de vereniging o.a. 5e, 9e tegen 548 duiven.

In rayon 2 een 7e en 13e met 14 vd 19 prijzen.

In Reims was het prachtig weer maar in België was het bewolkt met buien. Gelost om 9.45 uur duurde het tot 17.18 uur tot de 874 geconstateerd werd. Een jonge duivin uit een doffer van Appie Dunnink x een duivin van Halfman uit Ruurlo. Hakbloed.

992 mpm en dat was goed voor een 3e plaats in de vereniging en rayon 2. In het noorden van de Afdeling de 15e duif , tegen 1976 duiven.

Helaas nog 5 duiven achter van Reims , het was een zware vlucht voor de junioren.

Afgelopen zaterdag stond Venlo op het programma.

Natour en jonge duivenvlucht. 1 lossingsplaats,  alles tegelijk los, niet samen met Friesland.

Zelf die dag niet fit, maar mijn duiven hadden er zin in. Alles zat mee, noord-osten wind, goede neststand voor de oude duiven en daar kwamen ze

In de vereniging op de natour

1,2,3,4,5,9,10 etc 18 vd 19 prijzen

Rayon 2   1,2,4,5,6,10,11 etc

In rayon 1 tm 4   2,3,5,8,10 etc tegen 5199 duiven

De jonge duiven eindigen in de vereniging

2, 4, etc. In rayon 2   3,6 tegen 676 duiven.

Rayon 1 tm 4   5 en 10e tegen 1916 duiven.

Mn eerste jonge duif komt  uit een doffer van mijn vader de Albert,  zijn beste vliegduif uit Rolde x goede vliegduif van mij, inmiddels kweekhok

Al met al een super duivenweekend !!

Nu nog 1 jonge duivenvlucht en 2 natourvluchten. Alllemaal succes !!

 

 

augustus 2021

Inmiddels is het al zaterdag 21 augustus. Na de coli hebben mijn jonge duiven 2 vluchten gehad. Weert 200 km en Burdinne 285 km. We doen nog niet mee om de kopprijzen, maar dat is logisch volgens mij. Weinig ervaring en ziek geweest. Onder de noemer als ze maar thuis komen en dat is op Burdinne helemaal gelukt. 27 mee en 27 terug. Op Weert zijn er 3 niet thuis gekomen.  Afgelopen donderdag 27 duiven ingekorfd voor een vlucht vanuit Echternach. Een afstand van 350 km. Gisteren 20 duiven ( oud en jong ) ingekorfd voor de eerste natour vlucht vanuit Enschede. Een afstand voor mij van 80 km.
Vanwege de mist kunnen ze nog niet gelost worden.

Inmiddels is er ( hopelijk ) versterking gehaald.

Klaar voor de kweek 2022.

Wederom een vrij weekend

Afgelopen vrijdag ?! de eerste jonge duivenvlucht gehad. Omdat de voorspellingen van het weer in het weekend niet goed leken, heeft IWB geadviseerd om een lossing op vrijdag te organiseren. Dit advies heeft bestuur afdeling 10 overgenomen en de inkorfdag is dus ook een dag vervroegd. Om o.a. de werkende liefhebbers tegemoet te komen, telt deze vlucht niet voor het afdelingskampioenschap.  Op donderdagavond dus 24 jonge duiven ingekorfd die het mogen proberen om zo snel mogelijk naar huis te vliegen vanaf Kalkar. 133 km naar Ekehaar. Het weer viel echter op vrijdag wat tegen.  Pas om 12 uur gelost met een noordelijke wind.  Eind van de ochtend met pa mee naar het UMCG voor weer wat nieuw bloed. Om de week toeren we naar het UMCG voor nieuw bloed, eerst een gesprek met de hematoloog en dan later naar dagcentrum voor bloed. Dan ga ik, met mijn moeder weer terug naar Rolde om hem vervolgens s’avonds weer op te halen.  Rond 14 uur was ik terug in Ekehaar en toen was er 1 duif geconstateerd.  1135 mpm. Toen wachten maar het was erg rustig in de lucht, behalve de roofvogel en zwaluwen. Pas om 14.32 uur kwam nummer 2 en om 14.51 en 14.52 uur nummer 3 en 4 . Deze hebben prijs in de vereniging. Deze vlucht telt overigens in de vereniging ook niet mee voor het kampioenschap. Er waren 429 prijsduiven ingekorfd.  Het resultaat was niet goed.  Mijn eerste duif was 11e . S’avonds had ik er 18 terug. Zaterdagochtend ( prachtig weer ) kwamen er nog 2. Vervolgens heb ik zondagavond nog een duif opgehaald bij een particulier in Assen en op maandagavond kwam er een melding uit Groningen.  22 van de 24 terug.

Dit weekend staat Gennep op het programma. De eerste vlucht die echt telt. Helaas zonder mijn duiven. Het ging de hele week goed met de duiven. Naast de ploeg van 24 had ik nog een groepje van 12 die eigenlijk mee kunnen qua leeftijd. 9 hiervan zitten pas sinds eind juni bij deze duiven in het hok ( zaten bij natour / pas gespeende jonge duiven in een ander hokje ) en nog een paar herintreders, opgehaald / gewond. Dit groepje was ik mooi aan het africhten en de vraag was meedoen of toch natour. Deze duiven had ik maandag nog in Hoogeveen gehad en dat ging goed.  Afgelopen woensdagochtend de jonge duiven bij huis losgelaten tegen 7.15 uur. Rond 10.15 uur ging het laatste groepje naar binnen. De roofvogel is er tig keer doorgeweest. 1 duif weg.
Wat zat er een stress op die duiven.  Waarschijnlijk toch ook niet helemaal fit, maar woensdagavond zaten er een paar niet helemaal fris bij.
Afwachten, maar op donderdagochtend zag ik op een paar plekken voer liggen. Stop er maar mee, streep erdoor, wat onzettend balen is dit.
Het hele jaar kijk je uit  naar de jonge duivenvluchten en dan dit.  Geen start en ik moet nog zien of ze naar Weert gaan of dat het natour wordt, maar natour vind ik geen mooie opbouw voor jonge duiven. Totaal geen afstand en daar leren ze toch ook veel van.

Iedereen succes dit weekend !

Vakantie

Inmiddels heb ik vakantie en zijn we heerlijk nog even een weekendje weggeweest. Geen fondvlucht en africhting jong gespeeld afgelopen weekend.

Het weekend ervoor ( zaterdag 10 juli ) een mooie afsluiter van het oude duivenseizoen gehad. Alleen nog natour met oud. De laatste midfondvlucht vanuit Chalons 472 km.  10 duiven ingekorfd, 5 doffers en 5 duivinnen.  De duiven ( afdeling 9,10 en 11 ) zijn gelost om 7.15 uur met een variabele tot zuidoosten wind. Het werd toch ook wel een beetje broeierig warm.  Om 13 uur klok ik mijn eerste duif. De 929 een rechtstreekse Espeldoorn-Dokter doffer.  7 minuten later mijn tweede, nog een Espeldoorn-Dokter duif. De 18-054 , een duivin.  Om 13.28 uur klok ik mijn 7e duif en deze hebben in de vereniging tegen 176 duiven prijs. De resultaten in de vereniging zijn : 1,5,6,etc.  Een mooie overwinning voor de 929, hij kwam wat laat op gang. Zijn duivin was in het begin niet zo enthousiast. Gelukkig is het nog hersteld. De 929 vloog vorig jaar 2x een eerste en dit jaar dus 1x.
In het rayon van de Afdeling is het ook 1,5, en 6 tegen 735 duiven. Van de gehele lossing Afdeling 10 tegen 5870 duiven 27ste. Rayon 1 t/m 4 tegen 2472 duiven een 2e plaats.

Eindstanden midfond PV De Luchtbode 1e midfond onaangewezen en 1e aangewezen.  Duifkampioen 1,2 e 9. met de 20-100, 18-054 en 19-002

Eindstanden rayon 2 Afdeling 10 1e onaangewezen en 1e aangewezen. Duifkampioen 1 en 8 met de 18-054 en 20-100

Eindstanden Afdeling 10 8e onaangewezen en 4e aangewezen. Duifkampioen 7e met de 18-054

Al met al een mooi resultaat.

Gisteravond de jonge duiven ( 24 ) ingekorfd voor een vlucht vanuit Kalkar.  Op advies van het IWB ( ivm slechte weersverwachting in het weekend )heeft de Afdeling besloten om de infkorfdag een dag eerder te doen en de duiven op vrijdag te lossen. Deze vlucht telt niet mee voor de afdeling en vereniging.
Hopelijk gaat het lukken en hebben we een prima vlucht. Afwachten, allemaal succes.

 

juli 2021

Inmiddels is het al weer begin juli. Het spel met de jonge duiven is begonnen. Eerst 3 trainingen en dan 24 juli voor het eggie.

ff een tijdje geen nieuws op de website. Na het weekend van  5 en 6 juni was ik er helemaal klaar mee, maar er is al genoeg over gezegd, gescholden en geschreven.  Daarna hebben we nog een vlucht gehad op zondag vanuit Chimay , op zaterdag vanuit Arlon  en op vrijdag vanuit Rethel.  Het zegt alweer genoeg over het weer. Het is allemaal knap waardeloos.  Dit weekend geen duiven ingekorfd.  Op het programma stond de nationale fondvlucht vanuit Issoudun , circa 745 km.  Op vrijdag hadden we de mogelijkheid om jonge duiven in te korven voor een vlucht vanuit Ootmarsum, circa 70 km. Ik heb de jonge duiven ( vind ik zelf ) nog niet vaak genoeg weggebracht. Ook twijfelde ik aan de gezondheid en dus niet ingekorfd.  Als je jonge duiven inkorft, moeten ze 200% gezond zijn anders ben je aan de beurt.  Dit weekend dus geen vlucht en dat voelt best raar. Ondanks dat,  toch een regelmatige blik op de meldsites.  Hopelijk kunnen we zelf nog met de jonge duiven op pad, maar het weer lijkt deze week nog niet geweldig en er zal ook gewerkt moeten worden.
Aanstaande donderdag de oude duiven nog 1 keer inkorven voor de laatste midfondvlucht vanuit Chalons , 472 km . Na de jonge duivenvluchten mogen ze uiteraard op de natour nog laten zien wat ze kunnen.

Chimay

En dan is het al weer vrijdagochtend. Gisteravond 7 duiven ingekorfd voor de fondvlucht vanuit Sens. circa 580 km en wat was het een noodweer in Ekehaar. Een behoorlijke regenbui zorgde ervoor dat straten en landerijen vol water staan. Zoveel water heb ik nog niet eerder gezien. Voor het duivenhok liep het water over mijn schoenen heen. Ook de berichten voor komend weekend zijn nog niet echt geweldig. Het weer zit ons nog niet echt mee in de weekenden. Afwachten, hopelijk valt het mee.

Door allerlei andere dingen is het er nog niet van gekomen om verslag te doen van afgelopen zaterdag. Chimay 359 km.  20 duiven ingekorfd.
Gelost om 8.30 uur half bewolkt met een noordelijke wind. Het wachten duurde lang, had ze wel wat eerder verwacht, maar om 13.41 uur 1152 mpm
klok ik mijn eerste duif. Een doffer, de 19-035, welke ook op Ludenschein mijn eerste was. Een mooie doffer uit mijn kweekdoffer 09-514 ( geboren in 2013 ) en  een Alwin Petrie duivin. 4 minuten later mijn 2e en weer 5 minuten later mijn derde. Het gaat niet hard en sommigen hebben de pijp goed leeg.
Een pittig vluchtje zo te zien. Om 14.12 uur heb ik er 12 en deze hebben prijs in de vereniging.  5 doffers en 7 duivinnen, van beide had ik 10 mee. Om 16 uur is de laatste duif er zodat het klepje weer dicht kan.
De resultaten: te beginnen met 10e in de vereniging tegen 486 duiven. In rayon 2 tegen 1905 duiven 20ste.

Gisteren dus 7 duiven ingekorfd voor de fondvlucht. Vanavond gaan er 10 mee naar de laatste vitessevlucht vanuit Sittard (224 km)