Chimay

Het is inmiddels woensdag. Afgelopen weekend hebben we Chimay gevlogen. De eerste midfond vlucht. Er is al veel over gezegd en geschreven. De lossingen op vrijdag zijn het beste verlopen volgens mij. Dit kan echter alleen als je donderdag inkorft. Onze Afdeling heeft de duiven op zaterdagochtend gelost. ( vrijdag inkorven) Bewolkt weer met een slecht vertrek. Geen ideale omstandigheden. Gelost samen met Friesland om 7.15 uur met een zuid-zuidoosten wind. Op een gegeven moment kwamen er meldingen uit Friesland. Deze hebben uiteraard meer voordeel van de wind . Ik zal de paarden in het weiland ook nog ff water bijvullen.  Eerst ff gewacht, maar ik dacht ” het kan nog wel een half uur duren, snel water brengen ”

En ja hoor , uit het noorden kwam er een duif aan , geklokt om 10.46 uur met snelheid 1703 mpm.

Een duivin uit 2 duiven van voormalige combinatie vd Stouwe-Douna.  Maar dan is het wachten tot 11.10 en 11.14 uur op nr 2 en 3. 23 duiven ingekorfd.

Na precies een uur 8 duiven terug.  Om 12.10 uur klok ik mijn 12e duif. Deze hebben prijs in de vereniging.

Van de 12 prijzen 9 duivinnen en ( maar) 3 doffers

12 doffers mee en 11 duivinnen

In de vereniging een eerste prijs tegen 517 duiven.

In het rayon 3e, 81,116 etc tegen 2432 duiven

Van de gehele lossing een mooie 22e plaats tegen bijna 17000 duiven. Uiteraard,  geen duivenweer, misschien wel een geluksvlucht, maar altijd leuk als je vroeg draait. Om 14.11 uur mis ik er nog 1 en die moet jammergenoeg nog steeds komen. Op zondag vies warm weer met onweer en buien. Ook geen ideaal duivenweer en wellicht nog slechtere omstandigheden.  We zullen het nooit weten, achteraf weet iedereen hoe het moet. Op naar de volgende Chimay. Hopelijk betere omstandigheden.

De jonge duiven komen nu af en toe buiten, helaas komt de roofvogel ook af en toe langs… ook deze week bij de ouden bezoek gehad. Geen slachtoffers bij de ouden, maar in groepjes naar binnen , ook niet ideaal.

 

 

Dreis Bruck

Afgelopen vrijdag 24 duiven ingekorfd voor een vitesse vlucht vanuit Dreis Bruck,  299 km. 13 doffers en 11 duivinnen.  Mist en lage bewolking zorgde ervoor dat de duiven niet vroeg gelost konden worden. Om 10.50 uur vertrokken ze met een w-nw wind richting Nederland.  Om 14.29 uur klok ik mijn 2e getekende, de 195 afkomstig van Mark en Annette Espeldoorn-Dokter.  Snelheid 1360 mpm. Maar dan is het lang wachten op de rest. 8 minuten duurde het voordat een jaarling duivin zich melde. Deze duivin ook afkomstig van de hokken uit Ter Apel, van Mark en Annette !!

Vervolgens komen ze wel vlot totdat er een regenbui komt, ff pauze en warme koffie binnen. Eindresultaat

In de vereniging  11 prijzen 1:3 te beginnen met

2, 24, 29 etc. In de meldingssite  en op de teletekstafbeelding van de Afdeling sta ik een plekje lager, als de tijden niet goed ingevoerd worden op de meldingssite dan krijg je een verkeerde uitslag. Jammer. Ook meld (nog) niet iedereen.

In het rayon , voorlopige uitslag, tegen 2625 duiven 3, 91 etc. Ook 11 prijzen vd 24 duiven, waarvan 3 doffers en 8 duivinnen.  Bij de doffers moet het dus wel wat beter. De eerste vluchten doffers vroeg, maar nu laten ze het afweten. Ook zijn er een paar al wekelijks bij de laatsten. Deze krijgen ff rust. Vanochtend kwam de laatste terug.

Vanmiddag de jonge duiven naar buiten gehad.  Ze zijn nog niet zo vaak buiten geweest en de roofvogel is er blij mee. Helaas al slachtoffers.  Vanmiddag zaten ze overal, via de paardenstallen de schuur naar binnen om een veilige plek te zoeken. Vanavond nog een jonge duif bij de buren van de grond gevangen. Licht beschadigd.  Ze moeten wel naar buiten en beginnen met rondjes draaien,  in juli de eerste vluchten….

Op naar Chimay, de eerste midfondvlucht !

 

Ludenscheid

Op dit moment is het zondagmiddag, direct maar ff de vluchtresultaten noteren. Ik probeer dit ook op zondag te doen als het wat minder gaat… Gisteren een mooie vlucht vanuit het Duitse Ludenscheid, met de wind in het voordeel van de westkant van de afdeling, noord, met in Duitsland ook nog wat oost erbij.
De duiven zijn om 10 uur gelost. 203 km.Het is nog wel koud om op de duiven te wachten, maar het ging sneller dan vooraf verwacht. Om 12.38 uur klok ik mijn eerste duif, nadat hij menig rondje boven het hok gevlogen heeft. Helaas.. ongeveer 2 minuten later nr. 2 en weer 2 minuten later nr. 3. Ik mis er nu nog 1 en dat was vorige week mijn nummer 2. Hopelijk komt ie nog, een jaarling doffer.
Er is wat verwarring omtrent de prijsverhouding en het aantal duiven. De vereniging maakt zelf een uitslag en deze komt op de verenigingswebsite en wordt gemaild. Uiteraard komt de uitslag ook op de site van de compuclub. Hier verschillen de aantallen.
In de voorlopige uitslag op site compuclub zitten ook nog de invliegduiven bij in. Deze worden geschrapt uit de definitieve uitslag op maandag. Onze vereniging vliegt inmiddels ook, net als de afdeling 1 : 3 dit is waarschijnlijk niet doorgegeven aan de compuclub dus die zet ons maandag in de definitieve uitslag op 1:4
Tot zover, voor wie het nog snapt
In de vereniging, zonder invliegduiven 500 duiven te beginnen met 4,9,18, 19 etc. 14 prijzen van de 25 ( 1:3 )
In het rayon ( voorlopige uitslag ) tegen 2763 ( dit worden dus minder ) 3,9,24 en 16 van de 25 1:3 maar dit zijn er maandag vast een paar minder. In het rayon dus 1 plek hoger dan in de vereniging.
Deze keer hebben we 2 rayonwinnaars in onze club. Wessel wint de eerste in de club en rayon 2. M. Lippets uit Smilde wint de eerste in rayon 1. Gefeliciteerd mannen !! De doffer van Wessel won vorige week ook al de eerste. Een topper !! Al met al weer super tevreden over de vlucht. Op naar Dreis Bruck, een sprong naar bijna 300 km
( 299. en een beetje voor mijn duiven )

Munster

Het is al weer bijna zaterdag. Morgen inkorven voor de 2e vitesse vlucht. Afgelopen zaterdag was de eerste. Ik moet ff ritme krijgen om weer wekelijks verslag uit te brengen op mijn website. Om 10 uur zijn de duiven gelost in Munster, een afstand van 136 km in rechte lijn naar Ekehaar. Gelost met een noord-noordoosten wind. Op een gegeven moment komen er 2 duiven aan. Geklokt om 11.51, een minuut later nr.3 en dan ff wachten tot de eerste duivin er is. Nr.4 is mijn eerste duivin. Dit was vorige jaren wel anders. Wellicht heeft de africhting vanuit Rheine geholpen voor de doffers. Hierop heb ik alleen de doffers ingekorfd de maandag voor Munster. Een oefenvlucht op dinsdag georganiseeerd door de afdeling van bijna 100 km. Op Munster 25 duiven ingekorfd. 13 doffers en 12 duivinnen. In de vereniging is het geworden 3,4,10 etc.
8 prijzen 1:3 6 doffers en 2 duivinnen.
In rayon 2 tegen 2728 duiven 5,6,17 etc 9 prijzen, ook 1:3
Mijn eerste 2 duiven hebben dezelfde vader, een doffer van 2018 van Van der Stouwe-Douna.
Beide een andere moeder, maar wel allebei ook van de mannen uit Donkerbroek.
In de vereniging en rayon wint Wessel Regtop. Van harte gefeliciteerd!
Morgen dus alweer inkorven voor Ludenscheid, circa 200 km. Allemaal succes

Start duivenseizoen is uitgesteld

Het was de bedoeling om vandaag de eerste officiële wedvlucht van het seizoen 2021 te hebben. Het weer van de afgelopen week en de weersverwachting voor dit weekend was slecht. Afgelopen donderdag heeft het NPO voor dit weekend alle vluchten afgelast.
Woensdag had de Belgische bond alles al afgelast.
Vanochtend viel het hier in Ekehaar wel mee met het weer en eind van de ochtend heb ik de duiven toch nog maar gepakt en een eindje weggebracht.
2 ervan kwamen toch veel later terug. Nu biedt de Afdeling nog een mogelijkheid voor een africhtingsvlucht vanuit Rheine ( circa 97 km ) op dinsdag.
Maandagavond inkorven. De bedoeling is om hiervoor mijn doffers in te korven. De duivinnen blijven dan thuis. Ook omdat ik er niet bij kan zijn ivm werk. We gaan zien of het doorgaat of er voldoende animo voor is.
Inmiddels zitten de jonge duiven al een paar weken in de ren om de omgeving te verkennen. Ik durf ze eigenlijk nog niet los te laten ivm de roofvogelproblemen. Ik ben ook al een aantal oude duiven kwijt en dan word je met de jonge duiven wat voorzichtiger.
Vorige week heb ik nog een volle broer of zus van “Annette” opgehaald bij Mark en Annette Espeldoorn uit Ter Apel ( Espeldoorn-Dokter ) Deze “Annette”16-685 heeft een paar keer geweldig vroeg gezeten, maar ben ik helaas verspeeld. Deze jonge duif heb ik van hun gekregen met de hoop een nieuwe topper op het hok te hebben. Ik ging trouwens weg met 5 jonge duiven !! Een geweldig gebaar van deze combinatie !! Mijn kweek valt wat tegen en die van hun enorm mee en zo help je elkaar in de duivensport. Dit zijn de mooie dingen van onze hobby. Inmiddels zitten er 11 jonge duiven geboren in Ter Apel op de hokken in Ekehaar. Ondanks een tegenvallende kweek zitten er dus alweer heel wat jonge duiven in het hok.
Er komen nog een aantal bij en dan hebben we een mooie ploeg 2021 op het hok.
Nu eerst de vluchten met de oude duiven. Helaas nog wel met het covid19 protocol en alle beperkingen maar we kunnen in elk geval vliegen.
Ik wens iedereen heel veel succes dit seizoen !!

Maart

Het is inmiddels al maart. Als het goed is, start in april het vliegseizoen. Er moeten nog wel wat versoepelingen komen,( o.a. opheffen avondklok) maar dan kunnen we los.
Daarom afgelopen weekend de duiven voor het eerst naar buiten gehad. Ze zitten nog op nest en dat betekent dat ze niet meteen naar binnen gaan als ze uitgevlogen zijn. Wel linke boel met de roofvogel in de buurt, maar dat ging goed. Ik heb savonds 2 jaarling duivinnen bij mijn ouders opgehaald. Probeerde er 3 over te wennen, maar 1 duivin niet weer gezien. Hopelijk lukt het om de duiven op tijd in conditie te krijgen. 3 april een trainingsvlucht en vanaf 10 april voor het echte werk. Met de kweek ging niet alles vlekkeloos. Onbevruchte eieren en vechtpartijen. Helaas,het zal er bij horen. Wel jammer dat het met de nieuwe aanwinsten nog niet zo lukt, hier wil je graag wat extra van hebben. Ook gaan er nog wat jonge duiven weg op bonnen en andere schenkingen. Uiteindelijk komem er vast wel genoeg jonge duiven.

Bonnen te koop tbv ladies league Afdeling 10

Nog even een beetje recLame maken.
Bonnen van topliefhebbers Afdeling 10 te koop en 1 van mij. De opbrengst is voor de ladies league van Afdeling 10.
Bieden kan op www.duiven.net/bonnenverkopingen/ladiesleague
afdeling10
Bieden kan tot 7 februari 2021 22 uur.
Neem eens een kijkje. Wellicht zit er wat voor u bij en u steunt de ladies van Afdeling 10

Koud

Inmiddels is het lekker fris, snachts vorst.
Dit is vele malen beter dan al die regen.
Volle sloten, natte paardenbak en sloffe duivenhokken. Niets aan. Nu wel bevroren waterbakken, kijken hoe lang het duurt.
Inmiddels zijn de eerste eieren er.
Gisteren een top doffer uit Staphorst gehaald.
Deze doffer mag ik een jaar lenen van Appie Dunnink. Wat een geweldig gebaar !!
Een inteelt product van het beste van Anton Ruitenberg

Nu proberen een aantal jonge duiven van te krijgen. Een kweekbox wordt nog gemaakt.

Een nieuw jaar

Inmiddels is het nieuwe jaar begonnen.
Een nieuw jaar met nieuwe kansen !
Deze week heb ik de duiven gekoppeld, hopelijk kunnen ze na het weekend allemaal tegelijk los in het hok. Wel een paar te fanatieke doffers gezien. Duivinnen met kapotte ogen/koppen. Hopelijk valt het uiteindelijk mee. Ik zal blij zijn als alles zit te broeden. De eerste dagen zijn niet de leukste, vind ik.

Binnenkort staan alle stamkaarten van de kweekduiven ( vastzitters) op deze site.
Er worden nog een paar toegevoegd.

Vanaf morgen staat er op www.duiven.net een bon van mij te koop,voor een jonge duif 2021.
De opbrengst komt ten goede van de ladies league van Afdeling 10.
Ook heb ik een paar late jonge duiven 2020 geschonken. Deze zitten inmiddels in Limburg en Friesland. Ik hoop dat de nieuwe eigenaren er succes mee hebben.

Tot de volgende keer !