“Texel” gaat naar Engeland

Afgelopen zondag is de veiling op GPS auctions afgesloten. Texel is verkocht en gaat naar Engeland. Het was voor mij de eerste keer dat een duif via een veiling is verkocht. Een spannende gebeurtenis. Binnenkort zal ze naar Engeland verhuizen.
I wish the buyer good luck with this pigeon !!

Hak duiven in Ekehaar

Gisteren de laatste duiven aankopen gedaan voor het kweekseizoen 2021.
Ik ben in Staphorst, bij Appie Dunnink en in Ruurlo, bij Gertjan Halfman (kweekcentrum) geweest.
Appie vliegt vanwege tijdgebrek niet meer met zijn duiven, maar heeft er nog geweldige duiven zitten. Hij is nog steeds bloedfanatiek. Zijn kameraad Feike Wilpstra uit Groningen vliegt er hard mee. Zo zag ik een keer wat op duivenmarktplaats staan en heb contact met Appie opgenomen. Gisteren geweest en prachtige duiven gezien en meegenomen. Duiven uit de lijn van het geweldige koppel De Vechter x De Stamduivin van Hans Hak uit Maurik.
Op duiven.net was een veiling van Hakduiven bij kweekcentrum Ruurlo en daar heb ik ook een doffer, ( maar het kan ook nog wel een duivin zijn ) aangeschaft. Na wat gezellige uurtjes melken in Staphorst doorgereden naar Ruurlo en daar een schitterende duif opgehaald.
Nu afwachten wat het gaat brengen. Positieve duiven-energie krijg ik wel van dit soort bezoekjes.
Heb nu al zin in seizoen 2021 !! Eerst nog ff de rui door en dan gaan we beginnen. Ik wil eigenlijk niet zo vroeg beginnen met kweken ivm de roofvogel, maar wil dit jaar van de kwekers wel wat meer duiven hebben. Het koppelen op papier kan alvast beginnen. Binnenkort komen de stambomen op de website onder het kopje kweekduiven.
Afgelopen week heb ik de stamboom van Texel bijgewerkt en gemaild naar GPS. Volgende week start deze veiling. Erg benieuwd hoe dat gaat lopen.

Versterkingen

Het is weer een tijdje geleden dat ik wat nieuws geplaatst heb. De hoogste tijd om iets te melden over de (hopelijk) versterkingen voor het kweekhok.
In augustus ben ik samen met Mark Espeldoorn naar GPS in Elshout geweest. Aanleiding voor dit bezoek was de verkoop van Texel (15-273) via GPS in november en we lazen dat GPS rechtstreekse duiven heeft van Maarten Huijsmans uit Hoogerheide. Een liefhebber uit Brabant die geweldig presteert met zijn duiven. We hebben hier samen 4 duiven aangeschaft, met in de stambomen namen als Doutzen, Super Cees, Olympic Roel, Bulldozer, Miss Universe etc. 2 duiven hebben naast Huijsmans bloed ook mevr. Snellen bloed ( Messi, een super kweker )
Met 1 duif hebben we wat pech gehad en daarvoor hebben we onlangs een nieuwe opgehaald. Verkerk x Huijsmans.
We zijn zeer benieuwd wat deze duiven op de kweek gaan doen. Binnenkort komen deze stambomen onder het kopje kwekers op deze site.

Ook ben ik in augustus op bezoek geweest bij mede bestuurslid en LC lid van Afdeling 10 Gerald Ensing uit Valthe. Ik had een bon van hem gekocht en op mijn verzoek is dit een zomerjong geworden. Voor de kweek dus. Het is er niet 1, maar ik ging met 2 prachtige jonge duiven naar huis, waaronder een dochter van zijn geweldige vlieg- en kweekduif Catootje ( een dochter van de bekende Tears, een super kweker ) Als het goed is, heb ik een doffer en een duivin gekregen. Een heel mooi kweekkoppel !!

Daarnaast ga ik binnenkort nog naar een liefhebber toe voor de laatste aankopen. Hierover later meer.
Dan stop ik ook met het kijken op internet van diverse verkopingen, want je wordt ontzettend lekker gemaakt met van alles wat op internet te koop staat. Ik had al ruimte gemaakt, omdat ik wat minder kwekers wil, maar het komt er gewoon weer op neer dat ik net zoveel koppels heb als vorig jaar.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik van zulke bezoekjes wel weer positieve energie krijg om er straks weer volle bak tegen aan te gaan ( hoewel de tijd nog altijd beperkt is )

Inmiddels is Texel bij GPS op de foto gezet ( wel btje kaal, maar dat is in deze tijd van het jaar zo ) We gaan in november zien wat het oplevert.
Texel, winnares van 4 eersten, waarvan 2 tegen circa 10.000 duiven. Ze komt in de veiling van super prestatie duiven, 8 november.

Het zit erop

Afgelopen donderdag 20 jonge duiven ingekorfd en vrijdagavond 20 natourduiven. Ik was er niet helemaal gerust op. Trainen werd minder en heb ze ook al paar weken niet meer weggebracht.
De neststand was volgens mij ook niet meer de mooiste voor een super resultaat. Nog wel getwijfeld om 10 natour duiven naar Burdinne te doen en achteraf…
Beide vluchten zijn gelost om 8.45 uur en wederom zat er (helaas) west in de wind.
Chalons Champagne 472 km jong
Burdinne 285 km natour
Om 11.44 uur klok ik wederom de 929 1587 mpm als eerste duif. Deze Espeldoorn Dokter duif heeft het super gedaan dit jaar. Tussendoor nog gewond geweest,maar weer helemaal terug !
Dan volgen weer 2 Espeldoorn Dokter duiven.
Wat heb ik al een goede duiven van hun gekregen.
In de vereniging wordt mijn eerste duif 3e gevolgd door 9 en 10. 15 prijzen.
In rayon 2 9e etc met 14 vd 20 tegen 1371 duiven. In de club wint Jan de Weerd de 1e prijs. van harte gefeliciteerd.
Hierdoor eindig ik in de vereniging
1e on- en aangewezen.
In de Afdeling 5e onaangewezen en 4e aangewezen. Bij de duifkampioenen 3,13,14
Dan de jonge duiven. Dit ging moeizamer dan verwacht. In de vereniging 324 duiven
Klok ik mijn eerste duif om 14.47 uur
1304 mpm. Dit is goed voor de 14e plaats in de club. In rayon 2 is dit een 31e plaats.
In de vereniging heb ik 10 prijzen 1÷3
Mijn eerste getekende had ook prijs en heeft dit jaar niet gemist in de vereniging.
Duifkampioen geworden en in de Afdeling 15e.
In de club wint comb. Poelstra Boelens
Van harte gefeliciteerd.
Ik word in de club 4e Onaangewezen en 1e aangewezen.
Al met al dik tevreden over dit bijzondere jaar. Nu wat meer tijd voor andere zaken dan duivensport. Inmiddels zijn er wel al wat versterkingen opgehaald. Daarover later meer.
Voor wie nog doorgaat, veel plezier met de taartvluchten en of vlucht vanuit Keulen, georganiseerd door de vereniging in Beilen.
Inmiddels zijn de officiële vluchten gestopt en is de wind gedraaid naar oost…

Sittard wordt Venlo, uitstekend verloop

Afgelopen vrijdag 2 vluchten ingekorfd, eerst voor de jonge duivenvlucht en daarna de natour. 1 lossingsstation 25 jong en 20 natour duiven ingekorfd. Dit ging prima. Geen stress of de manden in de verkeerde trailer gaan. Gewoon 2 vluchten naar dezelfde lossingsplaats. Omdat de leden de jonge duiven niet zo vaak op donderdag willen inkorven ( 2 nachten mand ) kan het zo prima. De jonge duiven komen niet in concours bij de natour, maar gewoon in hun eigen competitie. Natuurlijk mogen de jonge duiven ook ingekorfd worden op de natourvlucht. Dat bepaalt de liefhebber zelf.
Op zaterdag was het in het zuiden geen goed weer en door omstandigheden moesten de duiven uit Sittard vertrekken. Inmiddels werd het weer beter en is er om 13.15 uur gelost in Venlo. 176 km naar Ekehaar.
Om 15.23 klok ik mijn eerste duif. Het is een jonge duif geklokt om 13.23 uur 1378 mpm. Om 15.24 uur klok ik mijn 1e oude duif, 1362 mpm.
Om 15.26 uur mijn 2e jonge duif en er volgen nog een paar jonge duiven. Met mijn oude duiven moet ik 4 minuten wachten op nummer 2, maar dan vallen ze ook vrij snel achter elkaar. Om 15.30 uur heb ik er 9 en om 15.41 16 van de 20. Deze hebben prijs in vereniging en rayon.
De jonge duiven kwamen ook prima. Om 15.38 uur heb ik er 15 en deze hebben prijs in de vereniging en in het rayon heb ik 16x prijs.

De uitslagen :
natour vereniging 1,6,8,9,10 etc. in het rayon tegen 1871 duiven 1,9 etc.
De winnaar is de doffer 19-929 een Espeldoorn-Dokter duif en vloog dit jaar vanaf Telgte ook een 1e.
Jonge duiven vereniging 2,11 etc. in het rayon tegen 1186 duiven 3,15 etc
In de vereniging wint de Comb. Snijder-Mulder uit Vries. Van harte gefeliciteerd.
De snelste jonge duif in de Afdeling is van mijn duivenvrienden Mark en Annette Espeldoorn-Dokter. Een super prestatie, een hele mooie overwinning die ik ze van harte gun !! Meteen maar vastgelegd om volgend jaar weer jonge duiven te gaan ruilen !

Maandag kreeg ik verschillende appjes over de tussenstand in de Afdeling op de natour. De druk wordt groot en heb het idee dat het wat minder wordt. Er liggen inmiddels wat grotere jonge duiven bij en de meesten zitten al weer te broeden. Niet de mooiste stand. Hopelijk doen ze nog 1x hun best, voor een mooie klassering. We gaan het zien. Nog 1 weekend met vluchten, daarna tijd voor andere zaken. Het wordt ook steeds lastiger om ze s’morgens voor het werk nog te laten trainen. Het blijft langer donker..
Allemaal heel veel succes komend weekend.

eind augustus 2020

Het afgelopen weekend stond in het teken van mijn vader, Venlo en Arlon.
Afgelopen vrijdag met mijn vader naar het UMCG geweest, controle, ontzettend laag HB waarde en hij moest nieuw bloed hebben. Zaterdagmiddag mocht hij gelukkig weer naar huis, maar het ging / gaat nog niet geweldig. Behoorlijk kloten allemaal !!

Donderdagavond 26 jonge duiven ingekorfd voor de wedvlucht vanuit Arlon, 368 km
Vrijdagavond 20 oude duiven ingekorfd voor de wedvlucht vanuit Venlo, 176 km
Zaterdag zijn de jonge duiven in Arlon om 7.35 uur gelost en de natour duiven in Venlo om 8.15 uur
Wederom (helaas )zuidwesten wind , half bewolkt en in het oosten gelukkig droog.
Venlo:
Ik zag in ene een duif en even later vlogen er meer. De eerste duif geklokt om 9.56.14, 1745 mpm, de 2e om 9.56.49 en dan 6 duiven op 9.57uur.
Om 09.59 uur heb ik er 11 van de 20. In de vereniging 16 prijzen 1 : 3 in het rayon 15.
Mijn eerst geklokte is een duif geboren in Ter Apel bij de combinatie Espeldoorn-Dokter 18-195. Het is niet de eerste keer dat deze duivin mijn eerste is. Blij mee. Ze is in de vereniging 2e geworden en in het rayon 3e. Nu afwachten wat het zaterdag wordt, want de mooiste neststand is nu wel geweest. Ik heb ze vroeg gekoppeld en de jonge duiven die erbij liggen worden al groter en het drijven is begonnen.. de eerste eieren zijn er al..
Uitslag vereniging : 2,3,4,5,6,7,8,9 etc. tegen 530 duiven. Dit is natuurlijk natour :oud en jong, ervaren en onervaren, het vliegt allemaal tegen elkaar.
Dan is het wachten op Arlon:
Ik had wat meldingen gezien en als er dan een duif aankomt, weet je dat je geen eerste bent, maar ook dat er nog niet veel gemeld zijn. Ekehaar is een beetje het midden van de Afdeling , dus de achterhand moet nog komen en die hebben meer voordeel van de harde zuidwesten wind. Om 11.21.49 klok ik mijn eerste jonge duif, uit 2 rechtstreekse Van der Stouwe-Douna duiven. Helaas bevrucht dit koppel niet alles meer, maar gelukkig heb ik er dit jaar nog een jong van. Haar volle broer was in 2016 duifkampioen van de Fondclub. Helaas door vleugelproblemen inmiddels op het kweekhok.
Om 11.23.20 mijn tweede duif, een Espeldoorn-Dokter duif !! Deze 2 jonge duivinnen winnen de 4e en 5e plaats in de vereniging tegen 379 duiven.
In het rayon 4 en 6 tegen 1232 duiven. Om 11.51 uur heb ik er 13 en deze hebben prijs in de vereniging.
Comb. Smit-Mulder winnen beide vluchten ! Een knappe prestatie, van harte gefeliciteerd hiermee !

Vanavond inkorven voor de vluchten vanuit Sittard. We gaan 2 vluchten inkorven voor jong en natour, beide vanuit Sittard.
Ze kunnen bij elkaar in de mand, maar moeten wel apart ingekorfd worden. Opletten dus voor de liefhebber en vereniging.
1 ophaalschema en een lossing samen met Friesland. Ik ben benieuwd ! Allemaal succes.

Kalkar en Burdinne

Afgelopen donderdag 26 jonge duiven ingekorfd voor de jonge duivenvlucht vanuit Burdinne. Een afstand van 285 km. Een geweldig mooie, nieuwe losplaats in Belgie.
Ik wou eerst de jonge duivinnen thuislaten omdat ik er maar zo weinig van heb, maar uiteindelijk toch gepakt, 7 duivinnen en 19 doffers. Een enorme scheve verhouding.
Op vrijdagavond 20 oude duiven gepakt voor de eerste natourvlucht vanuit Kalkar. Een afstand van 133 km.
Er stond zaterdag een behoorlijke zuidwestenwind.
De jonge duiven in Burdinne zijn gelost om 7.45 uur samen met Friesland.
De natour duiven in Kalkar zijn gelost om 8 uur.
De verwachting was 1 uur en een kwartier. Het werd iets later. 1 duif, 2,3 en maar vliegen.
Nr. 1 geklokt om 9.20 en nr.2 en 3 om 9.22 uur. Kostbare tijd verloren , helaas maar het was bij meerdere liefhebbers zo. In 9 minuten 13 duiven terug.om 9.49 uur mijn 17e . Deze hebben in vereniging prijs. 1:3
Uitslag vereniging 1,4,5,8,9 etc tegen 671 duiven. In het rayon tegen 2689 duiven 7e en 16 prijzen.
Dan Burdinne. Mijn eerste duif geklokt om 10.28 uur 1745 mpm. Dit is een zoon van mijn beste duivin de 15-293. Deze duivin was ook mijn eerste op Kalkar !
6 minuten later mijn 2e duif en 2 minuten later mijn 3e. Om 10.59 uur mijn 14e en deze hebben prijs in de vereniging tegen 452 duiven. In het rayon 10e tegen 1473 duiven met 12 prijzen.
Vanavond 26 duiven ingekorfd voor Arlon. 1 van vorige week thuisgelaten, gat in vleugel. Duif die dinsdag terug kwam van Tongeren is mee.
Morgen natour inkorven voor Venlo. 20 stuks zoals het nu lijkt.

Tongeren

Het is op dit moment nog een beetje lastig om het juiste ritme weer te vinden voor het plaatsen van tekst op mijn website.
Dit heeft verschillende oorzaken. Inmiddels is het vrijdag en heb ik gisteravond 26 jonge duiven ingekorfd voor Burdinne, een vlucht samen met Afdeling Friesland en voor de eerste natourvlucht vanuit Kalkar heb ik vanavond 20 oude duiven ingekorfd. Later meer hierover.

Nu eerst nog naar het warme weekend van vorige week. Het was lastig voor de lossingscommissie. Uiteindelijk zijn de duiven om 12.15 uur gelost in Tongeren , een afstand van 251 km naar Ekehaar. Het weer was op de lossingsplaats goed en de vlieglijn ook, behalve in de afdeling, daar was het wel wat minder. het was drukkend warm. In onze vereniging waren er 579 duiven van 18 deelnemers. 30 duiven moesten naar Ekehaar.
Mijn eerste duif klok ik op 15.53 uur 1367 mpm. Op de meldsite zag ik Majid al staan met een paar duiven steenvroeg. Geklokt in Assen om 15.35 uur . Een super prestatie en uiteindelijk ook de snelste van het gehele concours. Van Harte gefeliciteerd Ahmad ! Bij mij blijft nr. 2 even op het hok zitten en gaat gelijk binnen met nr. 3 en 4. Het is dan 16.02 uur . Het verloop is stroef. Om 16.29 uur is mijn 7e thuis. Deze hebben 1 : 4 prijs.
1 : 3 in de vereniging heb ik er 12. Zaterdagavond heb ik er 22 terug. Op zondag komen er nog 5 en op dinsdag nog 1 . 2 nog onderweg, maar ook al 1 apart gezet met ademhalingsmoeilijkheden…
Mijn eerste duif wordt 27 ste. Al met al een moeizame vlucht, maar de verliezen vallen mij nog mee.
Hopelijk gaat het morgen wat soepeler. Het zal wel wat koeler worden. Morgen wel een harde zuidwesten wind.
We gaan het zien, hopelijk morgen vlug weer terug. Geniet van de aankomsten !

Zomer, hittegolf, duivenvluchten en aankopen

Het is al weer te lang geleden dat er nieuws geplaatst is, maar met die hitte had ik er weinig zin in.
Inmiddels is het zaterdag en waardeloos weer, het is wel wat afgekoeld, maar nu nog grijs en slechte zichten. Op sommige plekken hebben ze behoorlijk regen en onweer gehad. Hier in Ekehaar helemaal niets.
De jonge duiven gisteren ingekorfd voor een vlucht vanuit Tongeren. Hopelijk lukt het nog vandaag. De oude duiven zijn inmiddels wel onderweg voor de laatste fondvlucht vanuit Chateaudun. Hierop heb ik niets mee.

Dan terug naar vorig weekend. We hebben de oude duiven donderdag ingekorfd voor de ingekorte vlucht vanuit Blankenheim.
De jonge duiven waren ( gelukkig ) afgelast door het NPO. De oude duiven zijn vrijdag om 7.30 uur gelost. Normaal gesproken ben ik altijd op vrijdag vrij, maar het is vakantietijd en deze keer moest ik werken. Flink balen, maar gelukkig kon ik er ff tussenuit. Goed uitrekenen wanneer ze thuis komen en dan vlug naar huis. Wat een drama vlucht deze keer. Ik zat er behoorlijk naast met het uitrekenen van de aankomsttijden.
Een vlucht om snel te vergeten. Eerste duif geklokt om 11.42 uur, de 925 een rechtstreekse doffer van Espeldoorn Dokter. 1104 mpm
Mijn 2e duif om 12.02 uur de 616 , duivin die de laatste 2x mooi op tijd geklokt is, is hiermee duifkampioen midfond in de club geworden.
Toen maar weer naar het werk gegaan. Om 17 uur had ik 5 duiven terug. Om 19 uur 10. S’avonds later nog 2 erbij , zaterdag 2 erbij en dus mis ik er nog 1. Dit valt mij 100% mee en had ik vrijdagmiddag niet verwacht. Mijn eerste duif wordt 7e in de club. Winnaar Comb. Smit-Mulder van harte gefeliciteerd. In de club 3e midfond onaangewezen en 6e aangewezen geworden. 1e duifkampioen

Afgelopen maandag samen met duivenmaat Mark Espeldoorn naar Elshout geweest bij GPS Auctions. Een aantal jonge duiven meegenomen, hopelijk versterking voor onze hokken. Binnenkort zal ik de stamboomkaarten toevoegen op de website bij de kwekers.
Ondanks de warmte was het een hele leuke dag. We hebben een rondleiding gehad van Lex de Jongh en een aantal duiven bekeken.
Alles uitstekend voor elkaar daar in Elshout !! Ook hebben we het nog gehad over hun veiling van prestatie duiven op 11 oktober 2020.
“Texel” (15-273 ) zal daar in de verkoop gaan. Deze duivin met 3x een eerste waarvan 2 tegen circa 10.000 duiven zal verkocht gaan worden.

Later meer.